Hajdinakása vöröshagymával és gombával

Hajdinakása vöröshagymával és gombával

Idő: 45 perc      Nehézség: normál

Hozzávalók

  •     1 evőkanál olívaolaj
  •     2 nagy félbe vágott és vékonyra felszelt vöröshagyma
  •     2 kiskanál porcukor
  •     35 dkg shiitake gomba a tönkje nélkül, vastagon felszeletelve
  •     0.5 kiskanál szárított zsálya
  •     17.5 dkg hajdina
  •     2.25 dl Elixirvital emulzió
  •     1.75 dl sárgarépalé
  •     bors ízlés szerint

A hajdina őrleményéből a leggyakrabban kását főznek, amely igen tápláló és laktató étel. Sokféleképpen ízesíthető: léteznek sós és édes változatok is. Az alábbi receptben vöröshagymát, gombát és zsályát adunk hozzá.

Egy nagy serpenyőben, közepes lángon felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát, meghintjük a porcukorral, és gyakori kevergetés mellett megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és a zsályát, megborsozzuk, majd puhára pároljuk a gombát. Közben a hajdinát egy közepes méretű serpenyőbe tesszük, és mérsékelt lángon, gyakori kevergetés mellett enyhén megpirítjuk.
Ezután a vizet és a répalét egy közepes méretű lábasban, mérsékelt lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a hajdinát, lefedjük, és körülbelül 10 percig főzzük, amíg megpuhul. Villával fellazítjuk a hajdinaszemeket, majd áttesszük a serpenyőbe, és jól összeforgatjuk a gombával.

Tipp:

  • Ezt a receptet gabonafélékből is elkészíthetjük. Használhatunk például 18,5 dkg kuszkuszt vagy hosszú szemű barna rizst. Ekkor a 3. lépést kihagyjuk, és a 4. lépésben a kuszkuszt 5. a barna rizst 40 percig főzzük. A shiitake gomba helyett csiperkét is használhatunk.

Miért egészséges?

  • A hajdina nem tartozik a gabonafélék közé, hanem egy, a rebarbarával rokon növény termése. Mégis a gabonák közé szokták sorolni, feltehetően azért, mert a búzához hasonló módon elkészítve fogyasztják. Bőséges mennyiségű oldható rostot tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet, továbbá fehérje, magnézium és B-vitamin is található benne. A sárgarépalé és a shiitake gomba antioxidánsokkal és hasznos ásványi anyagokkal gazdagítja az ételt.

Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 232 kcal,
Zsír 4 g (ebből telített 0,5 g),
Fehérje 7 g,
Szénhidrát 46 g,
Nátrium 30 mg (só 0,07 g),
Élelmi rost 3 g.,
Hasznos káliumforrás (561 mg)

Vissza a Vitalkonyhára